חמישי, דצמבר 14, 2017

שומן ופחמימות במזון והסיכון לתמותה - מחקר PURE

-
בכתב העת הרפואי LANCET פורסם באוגוסט 2017 מחקר שצוטט בעיתונות הכללית כסנסציוני "מטלטל את עולם הרפואה" וכיוצא באלה סופרלטיבים. כל כך למה? כי המחקר מוביל למסקנה ששומן מפחית סיכון לתמותה ואילו פחמימות מעלות סיכון לתמותה. זה לכאורה סותר את ההמלצות הרפואיות הקיימות – להפחית צריכת שומן במזון כדי למנוע התקף לב, ארוע מוחי ותמותה עקב תחלואה זו. כאשר בוחנים ...
   המשך קריאה
277 צפיות
0 תגובות

דיאטת אורניש כטיפול בטרשת עורקים כלילית.

-דיאטת אורניש כטיפול בטרשת עורקים כלילית.
דיאטת אורניש פותחה על ידי רופא אמריקני בשם דין אורניש( Dean Ornish ) שהחל במחקר שמטרתו לבחון את היכולת של אימוץ הרגלי חיים בריאים: פעילות גופנית הימנעות מעישון, הפחתת סטרס נפשי והדיאטה שפיתח על חולי לב עם טרשת עורקים כלילית. דיאטת אורניש מגבילה את צריכת השומן הרווי ללא יותר מ 10% מסך הקלוריות היומיות ומתבססת בעקר על מזון מהצומח אך אינה צמחונית כיון...
   המשך קריאה
128 צפיות
0 תגובות

קפה והפרעות קצב? לא כצעקתה

  ​בעבר כבר כתבתי כאן מאמר על קפה והפרעות קצב לב. המסקנה היתה - כי  בניגוד לסברה הרו ו חת -  קפה לא קשור בהפרעות קצב. חיזוק לכך התקבל ממאמ שפורסם  באוקטובר 2016  בכתב העת של האיגוד הרפואי האמריקני לרפואה פנימית: המחקר כלל חולים שהיו במעקב במרפאת אי ספיקת לב לכולם תפקוד לב מופחת במידה בינונית כלומר חולים בסיכון להפרעות קצב ל...
   המשך קריאה
501 צפיות
0 תגובות

שתיית יין ומשקאות אלכוהוליים בכלל והקשר להפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים

ידוע כי שתייה מופרזת של יין או משקאות אלכוהוליים אחרים מזיקה לבריאות ואינה מומלצת. מבחינת הלב שתייה מופרזת נמצאה קשורה להתפתחות קרדיומיופתיה מורחבת.בניגוד לכך שתיית אלכוהול מתונה (עד שתי מנות משקה אלכוהולי ביום) נחשבת כלא מזיקה ואף כמועילה ללב- אך לכך אין הוכחה ודאית. מחקר שהתפרסם בכתב העת של איגוד הלב האמריקני ספטמבר 2016 מעלה ספק בערך הבריאותי של...
   המשך קריאה
928 צפיות
0 תגובות

מלח ולחץ דם גבוה

מחקרים הוכיחו כי צריכת עודף מלח במזון קשורה בעליה בלחץ הדם. לחץ דם גבוה הוא אחד מהגורמים החשובים לאירוע מוחי ול התקף לב .סקרים בארה"ב הראו כי הצריכה הממוצעת של מלח על ידי אדם אמריקאי היא 3400 מג ביום, זאת לעומת הצריכה המומלצת על ידי ארגוני הבריאות של 2300 מג ביום. כמו כן רוב המלח הנצרך (80% ממנו) מצוי כבר במזון שאנו קונים בסופרמרקט ורק 20% מגיע כמל...
   המשך קריאה
מתוייג ב:
689 צפיות
0 תגובות

השמנת יתר חולנית Obesity

הגדרה השמנת יתר חולנית היא מצב בו משקל הגוף גדול מהרצוי בשל כמות רבה של שומן אגור בגוף. מצב זה מעלה סיכון לתחלואה: מחלת לב, סוכרת ולחץ דם גבוה. אבחון השמנת יתר מבוסס מדד מסת גוף body mass index (BMI) והוא למעשה חלוקה של המשקל (בקג) בגובה (במטר בריבוע). השמנת יתר חולנית מוגדרת כאשר ה BMI הוא 30 או יותר. מדד מסת גוף (BMI) משמש להערכת כמות שומן בגוף ל...
   המשך קריאה
701 צפיות
0 תגובות

תזונה ים תיכונית עשויה להאט את קצב ההזדקנות

לעומת הדיאטות שונות שמטרתן העיקרית היא ירידה במשקל, הדיאטה הים תיכונית אף כי אין לה מטרה מוצהרת, הוכחה על ידי מחקרים מבוקרים כבריאה וכמונעת מחלת לב. מחקר נוסף פורסם בכתב העת British Medical Journal בדצמבר 2014 במהלכו עקבו החוקרים אחרי הרגלי תזונה של 4676 אחיות בתי חולים בארה"ב. החוקרים בדקו סמן להזדקנות תאים בגוף האחיות- הנקרא טלומר. הטלומרים נמצאים בקצוות הכרומוזומים בתאי גופנו ומגנים על שלמות הכרמוזום. תאים מזדקנים הכרומוזומים בהם נפגמים והדבר מוביל למות התא. ככל שהטלומר ארוך יותר ההגנה על הכרומוזום טובה יותר, וכך קצב ההזדקנות של התא איטי יותר. תוצאות המחקר הראו שככל שמרכיבי התזונה הים תיכונית היו רבים יותר בתזונתן של הנבדקות, הטלומרים היו ארוכים יותר. מכאן הסיקו כי מרכיבי התזונה הים תיכונית תורמים לעיכוב ההזדקנות. החוקרים לא מצאו מרכיב אחד בתזונה הים תיכונית שגורם לתופעה, הם סבורים כי השילוב של כל המרכיבים תורם לשיפור הבריאותי.
מתוייג ב:
745 צפיות
0 תגובות

להוריד כולסטרול באופן טבעי

להוריד כולסטרול באופן טבעי
תזונה במדינות מפותחות רמת הכולסטרול גבוהה מדי אצל אחוז ניכר מהאוכלוסיה בשל הרגלי החיים והתזונה. הכולסטרול שבדם ברובו מיוצר בכבד אך מקורו בתזונה! והרי הסבר: כולסטרול במזון אינו נספג היטב במעיים, לכן מזון עשיר בכולסטרול לא יגרום לעליה רבה בכוסלטרול בדם. הכבד לעומת זאת מייצר כולסטרול משומן רווי שבמזון, למעשה אין הגבלה לכמות השומן שהמעי מסוגל לספוג. לכן הדרך הטבעית היעילה ביותר להוריד ערכי כוסלטרול בדם היא תזונה (דיאטה) דלת שומן רווי (ולא דלת כולסטרול). בדרך זו ניתן להוריד את רמת הכולסטרול בדם באופן משמעותי, אך הבעיה היא שמעט מאד אנשים מסוגלים לאמץ תזונה כזו ולהפוך אותה לדרך חיים. רוב האנשים המנסים לאמץ תזונה כזו ״נשברים״ וזונחים אותה לאחר שבועות או חודשים ספורים. תרופות הדרך היעילה הנוספת להוריד ערכי כולסטרול בדם, היא טיפול תרופתי בתרופות מקבוצת הסטטינים ובמידת הצורך תוספת של תרופה בשם אזטרול. טיפול תרופתי ניתן בהתאם להנחיות הרפואיות כאשר יש אידיקציה רפואית לכך. מנסיוני אנשים המודעים לצורך להוריד...
   המשך קריאה
4307 צפיות
0 תגובות

סיבים תזונתיים וערך בריאותי

סיבים תזונתיים בנויים מפחמימות (תאית=צלולוזה) אשר גוף האדם אינו מסוגל לעכל. לפיכך לאחר שנאכלים הם עוברים במערכת העיכול ומופרשים בצואה. תזונה בריאה כוללת כ 20 עד 30 גרם סיבים תזונתיים ביום. מקורות עשירים בסיבים תזונתיים הם פירות וירקות טריים, דגנים מלאים קטניות ואגוזים. תזונה בריאה העשירה בסיבים תזונתיים היא למשל התזונה הים תיכונית. ראה טבלה המציגה תכולת סיבים מזונות שונים. סוגי סיבים תזונתיים סיבים תזונתיים מסיסים במים: עוזרים בהורדת רמת סוכר ורמת כולסטרול בדם. סיבים אלה מצויים במזנות כמו אגוזים, קטניות, שיבולת שועל, תפוחים ועדשים. סיבים שאינם מסיסים במים: עוזרים בפעילות מעיים ומונעים עצירות. מזונות עם סיבים שאינם מסיסים כוללים חיטה, לחם מחיטה מלאה, קוסקוס מחיטה מלאה, אורז מלא, קטניות, גזר, מלפפונים ועגבניות. סיבים תזונתיים ומניעת תחלואה מחלת לב מחקרים אפידמיולוגיים הראו שאנשים (גברים או נשים) אשר דווחו כי תזונתם כוללת כמות גדולה של סיבים סובלים פחות ממחלת לב כלילית והתקפי לב. יש לציין כי מחקרים כאלה מראים קשר נסיבתי...
   המשך קריאה
1484 צפיות
0 תגובות

המלצות תזונתיות להפחתת הסיכון להתפתחות 
טרשת העורקים והתקף לב

באדיבות הגברת דנה דישון דיאטנית קלינית מהמכון לשיקום הלב בשיבא שומן מוקשה ושומן טרנס להמנע! מאכילת מרגרינה ומזונות המכילים שומן צמחי מוקשה. לוותר על אכילת מוצרי מאפה כמו: בורקס, קרואסונים, צ'יפסים, מלווח, ג'חנון ושאר מאפים קנויים . שומן רווי: בשר בשר הודו, עוף (להסיר את העור). להימנע מכמויות גדולות בארוחה אחת. אפשר לאכול מנת בקר רזה פעם בשבוע – נתחים כמו - פילה, סינטה, שייטל, חזה, כתף, צאך, כף. להימנע מאכילת איברים פנימיים כגון: כבד, מוח ובשרים מעובדים כגון נקניקים, נקניקיות, המבורגר, שווארמה ומוצרי בשר מעובדים עשירי שומן ונתרן . מוצרי חלב מומלץ לאכול מוצרי חלב עד 5% שומן. עדיף בתוספת חיידקים פרוביוטיים ומועשרים בסידן. חלב, גבינות לבנות, יוגורטים, גבינות צהובות לייט (5/9% שומן – 1 פרוסה ליום). אינן מומלצות: גבינות מעל 5% שומן, גבינות צהובות, מלוחות, גבינות שמנת, חמאה וקצפת . ביצים מומלץ לאכול עד 3 ביצים בשבוע. שמנים מומלצים: מומלץ לתבל את הסלט בשמן זית מכבישה קרה, כתית...
   המשך קריאה
2715 צפיות
0 תגובות

נוגדי חמצון כטיפול למניעת טרשת עורקים ומחלת לב כלילית

טרשת עורקים היא תהליך דלקתי המתפתח בדופן העורק כתוצאה מפעולתם של גורמי סיכון. התהליך הדלקתי כולל יצור רדיקליים חופשיים שהם חומרים מחמצנים חזקים הגורמים נזק לדופן העורק ומעודדים את התקדמות טרשת העורקים. עובדה זו העלתה את ההשערה כי חומרים שהם נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים) עשויים להועיל בנטרול הרדיקליים החופשיים ובעיכוב טרשת העורקים. ויטמינם סי (C) ו אי (E) ובטא קרוטן הם נוגדי חמצון טבעיים המצויים ממגוון פירות וירקות. תזונה תזונה עשירה בפירות וירקות נחשבת לבריאה. מחקרים קטנים רבים הציעו מנגנונים נוגדי חמצון בהם עשויים ויטמינים אלה להועיל בעיכוב התפתחות טרשת עורקים. כתוצאה ממחקרים אלה התחזקה ההשערה בדבר התועלת שבנוגדי החמצון. והחלו מבוצעים מחקרים שמטרתם היתה לבדוק האם יש קשר בין תוספת ויטמינים מעכבי חמצון אלה להגנה מטרשת עורקים ומחלת לב כלילית. ויטמינים נוגדי חמצון למניעה ראשונית של מחלה כלילית ויטמין E ויטמין E נבדק בתחילה במחקר אפידמיולוגי תצפיתי: שאלונים כוללים שאלות בנוגע לצריכת ויטמין E נשלחו ל 88,000 אחיות בארה"ב. נמצא...
   המשך קריאה
4041 צפיות
0 תגובות

חומצות שומן אומגה 3 Omega 3 fatty acids

מבוא שומנים מורכבים מיחידות בנין הקרויות חומצות שומן. ניתן לחלק את חומצות השומן לשתי קבוצות: רוויות ובלתי ורוויות, וכך גם את השומנים הבנויים מהן: שומנים רוויים ושומנים בלתי רוויים. שומנים רוויים הם בדרך כלל מוצקים ומקורם מהחי: מוצרי חלב (חמאה, גבינות קשות), בשר אך גם שומן צמחי מוקשה (מרגרינה). כאשר אנו צורכים שומן רווי הוא הופך בכבד תוך מספר שעות לכולסטרול, העובר לזרם הדם ומשם לאברי הגוף, חלק ממנו עלול לחדור לדופנות עורקים ולתרום להתפתחות טרשת עורקים. שומנים בלתי רוויים הם בדרך כלל נוזלים (שמנים) מקורם בצומח ובדגים. אחד היתרונות של השומנים הבלתי רוויים הוא שהם אינם גורמים לעלית כולסטרול בדם כמו השומנים הרוויים. את חומצות השומן ניתן לחלק בצורה נוספת: להכרחיות (כאלה שהגוף לא מסוגל ליצר בעצמו אלא חייב לקבל אותן מהמוכן כמזון) וחומצות שומן שאינן הכרחיות (כאלה שהגוף יכול ליצר בעצמו). חומצות שומן הכרחיות הן חומצות שומן בלתי רוויות כמו אומגה 3 ואומגה 6. מזון המשמש מקורות לחומצות...
   המשך קריאה
תגובות אחרונות
פרופ' דוד רוט

אלרגיה לדגים

אם את אלרגית לדגים את יכולה לצרוך אומגה 3 מהצומח (אגוזים וזרעי פשתה) גם ילדים עלולים להיות אלרגים לדגים.
שני, 16 מרס 2015 11:56
5858 צפיות
2 תגובות

קפה, תה מהן העובדות?

בניגוד לסברה הרווחת כי קפה גורם לעליה בלחץ הדם, הראה מחקר צרפתי גדול שהוצג בכנס של החברה הארופית ללחץ דם גבוה 2013, קשר נסיבתי בין שתית קפה או תה ללחץ דם נמוך יותר. המחקר כלל 176,437 נבדקים אשר במהלך השנים 2001 עד 2011 מלאו שאלונים בנוגע לכמות הקפה או התה ששתו כל יום. המשתתפים חולקו ל 3 קבוצות: אלה שלא שתו קפה/תה כלל, אלה ששתו 1 עד 4 כוסות ביום ואלה ששתו מעל 4 כוסות ביום. המחקר כאמור הראה לחץ דם ודופק נמוכים במידה קלה אך משמעותית סטטיסטית בשותי הקפה או התה לעומת אלה שלא שתו. מחקר מסוג זה כאמור מראה קשר נסיבתי בלבד ואינו מסוגל להוכיח קשר סיבתי בין שתית קפה/תה וירידה בלחץ דם. בכל זאת לאור מספר המשתתפים הרב במחקר ניתן להניח בבטחון סביר ששתית קפה אינה מעלה את לחץ הדם. מחקרים רבי משתתפים אשר שנערכו בשיטה דומה למחקר הנ"ל הראו שבקרב שותי קפה הסיכון לפתח סוכרת נמוך...
   המשך קריאה
11637 צפיות
0 תגובות

תזונה צמחונית ותחלואה לבבית

תזונה צמחונית כלומר תזונה ללא בשר מכל סוג נחשבת לבריאה אך התימוכין לדעה זו בספרות הרפואית חלשים. ביוני 2013 התפרסם בכתב העת הרפואי JAMA Internal Medicine מחקר גדול שמטרתו היתה לבסס את הקשר בין תזונה צמחונית לירידה בתמותה.למחקר גוייסו 73,308 משתתפים שמלאו שאלונים בנוגע להרגלי התזונה שלהם. לפי השאלונים הם חולקו לקבוצות: לא צמחוניים, חצי צמחוניים, וצמחוניים. המעקב נמשך יותר מ 5 שנים. התוצאות הראו שהתמותה בקבוצת הצמחוניים היתה בכ 12% נמוכה יותר מאשר בקבוצת הלא צמחוניים. כאשר בדקו סיבות תמותה מצאו כי בקבוצת הצמחוניים היו פחות מקרי מות כתוצאה ממחלת לב וכתוצאה ממחלות סרטן. מחקר כזה מעצם תכנונו מראה קשר נסיבתי בלבד בין תזונה לתמותה. החלוקה לקבוצות התזונה השונות לא נקבעה על ידי החוקרים, ולא נקבעה באופן אקראי, לכן מחקר זה לא יכל להוכיח קשר סיבתי. כלומר מחקר זה דומה למחקרים על הקשר בין שוקולד או יין אדום לתחלואה. הוא אינו שקול למחקרים בנוגע לתזונה ים תיכונית שכן הוכיחו...
   המשך קריאה
מתוייג ב:
6228 צפיות
0 תגובות

המלצות לאימוץ תזונה בריאה

תזונה נכונה (למשל תזונה ים תיכונית) עשויה לשפר את מצב בריאותנו, ואלו תזונה לקויה עלולה לגרום להשמנה, לתחלואה ובין היתר מחלת לב. לכל הבוגרים שבינינו הרגלי תזונה מגובשים שקשה לשנות, גם אם אנו מודעים לעובדה כי תזונתנו אינה בריאה, ועלולה להזיק לנו. להלן מספר המלצות שעשויות להקל על אימוץ הרגלי תזונה בריאים: היה מודע לכמות האוכל בצלחתך: לאנשים יש נטייה להעמיס את הצלחת ביותר מזון מהנחוץ ואז חשים מחויבים "לגמור" את מה שבצלחת. זה גורם לצריכת עודף קלוריות, עודף שומן וכולסטרול ועליה במשקל. אכול יותר פירות וירקות: פירות וירקות מכילים ויטמינים ומינרלים. אכילת יותר פירות וירקות תפחית את צריכת השומן מן החי בצורת בשר וגבינה. אכול דגנים מלאים: דגנים מלאים הם מקור לסיבים תזונתיים המועילים בהורדת לחץ דם. מומלץ גם לצרוך זרעי פשתן טחון. ניתן למשל להוסיף כף מהם ליוגורט. זרעי פשתן עשירים בחומצות שומן אומגה 3 המועילות בין היתר בהורדת רמת טריגליצרידים בדם. הגבל צריכת שומן רווי וכולסטרול: שומן...
   המשך קריאה
9126 צפיות
0 תגובות

תזונה ים תיכונית

תזונה ים תיכונית
תזונה (דיאטה) ים תיכונית המאופיינת בצריכה יומית של פירות ירקות אגוזים ודגניים, צריכה (על בסיס שבועי) של דגים, עוף ומוצרי חלב וצריכה נמוכה (על בסיס חודשי) של בשר אדום, בשר מעובד ודברי מתיקה. השמן בשימוש הוא שמן זית, אלכוהול (בעיקר יין אדום) נצרך במתינות עם הארוחות (ראה צורת הפירמידה המפורסמת) בפברואר 1999 פורסם בכתב העת הרפואי Circulation מחקר שביצעו חוקרים צרפתיים. המחקר כלל כ 400 אנשים עם מחלה כלילית ידועה, אשר חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות (כ 200 בכל קבוצה) קבוצת הטיפול ניזונה מתזונה ים תיכונית וקבוצת הביקורת מתזונה רגילה משך המעקב היה כ 4 שנים. המחקר הראה שארועי תמותה מסיבה לבבית וארועי אוטם לבבי היו פחותים משמעותית בקבוצה שניזונה בתזונה ים תיכונית. (כלומר תזונה ים תיכונית נמצאה מועילה במניעה שניונית של מחלה כלילית) באפריל 2013 פורסם בכתב העת הרפואי The New England Journal of Medicine מחקר שביצעו חוקרים ספרדיים. המחקר כלל 7447 אנשים ללא מחלת לב, אך עם גורמי...
   המשך קריאה
10652 צפיות
0 תגובות

יין אדום או אלכוהול מונעים מחלת לב?

"יין ישמח לבב אנוש" (תהילים ק"ד פסוק ט"ו). צריכה של כמות מתונה של יין אדום נחשבת כמועילה ללב. הסיבה לסברה זו נובעת מכך שיין אדום מכיל חומרים נוגדי חמצון (בדומה לשוקולד), בנוסף יין אדום מעלה את רמת ה HDL (ה כולסטרול הטוב) בדם, ומוריד במקצת את הנטיה לקרישת הדם. כל אלה יכולים להועיל במניעת התפתחות טרשת עורקים. בנוסף צריכה מתונה של יין אדום נכללת בתזונה הים תיכונית שהוכחה במועילה בריאותית. מחקרים רפואיים תצפיתיים הראו כי יין אדום, אך גם משקאות אלכוהולים אחרים הנצרכים במתינות, קשורים בירידה בסיכון ל אוטם שריר הלב ( התקף לב ). המחקרים הללו הראו ירידה של 18% בתמותה של אנשים שהצהירו על צריכת אלכוהול יומית של כוסית או שתיים בהשווה לכאלה שנמנעו לחלוטין משתיה. יש לציין כי במחקרים אלה הקשר בין צריכת אלכוהול לתמותה היה בצורת עקום J כלומר אנשים ששתו שתיה מתונה, כלומר כוסית עד שתיים ביום, היו בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, אלה שלא שתו...
   המשך קריאה
10200 צפיות
0 תגובות

שוקולד ומחלת לב

שוקולד ומחלת לב
  שוקולד קיבל חשיפה תקשורתית גבוהה בשנים האחרונות בשל האמונה כי הוא מועיל בריאותית ובמיוחד ללב. אמונה זו מתבססת על כך שפולי הקקאו, מהם מכינים את השוקולד, מכילים חומרים הקרואים פלאבאנואידים. חומרים אלה משמשים בצמח כנוגדי חמצון וכמגנים מרעלים. כיון שתהליכי חמצון קיימים גם בגופנו וחלקם מזיקים ( כולסטרול מחומצן, למשל,גורם נזק תאי האנדותל המצפים את דופן העורק הפנימית ומשתף ביצירת הרובד הטרשתי בדופן העורק) ההנחה היא כי נוגדי חמצון דוגמת הפלאבאנואידים שבשוקולד יגנו על גופנו במידה ונאכל מזון עשיר בהם. נמצא כי הפלאבאנולים שבשוקולד מורידים את הנטיה לקרישת דם, משפרים תפקוד תאי האנדותל ופועלים נגד דלקת, לכל התהליכים הללו פוטנציאל להקטין את הסיכון להתפתחות טרשת עורקים. לא כל סוגי השוקולד עשירים בפלאבאנולים. לפלאבאנולים טעם חריף-וזה הטעם הטבעי של פולי הקקאו. בתהליך יצור השוקולד, פאלבאנולים הולכים לאיבוד והטעם החריף נחלש. ככל ששוקולד מכיל יותר קקאו ופחות תוספים זרים כמו סוכר ושומן, הוא עשיר יותר בפאלבאנולים. כלומר לרוב שוקולד מריר, המכיל...
   המשך קריאה
13271 צפיות
0 תגובות

קביעת תורים

קביעת תורים למרפאה
במודיעין וגבעת שמואל
   
או בטלפון 053-9956140

מרפאה במודיעין: 077-8015555
מרפאה בגבעת שמואל: 03-6201055


לזימון תורים פרטיים

ולחוות דעת רפואית משפטית 

053-9956392


אם זהו ביקורך הראשון במרפאה נא להביא במידה ויש:

  • תרשים אקג
  • סיכום בדיקות (מאמץ, אקו, מיפוי וכו)
  • סיכום אשפוז

מניעת מחלות לבמכבי

מבטחי מכבי יכולים לקבוע תור דרך מוקד מכבי ללא הפסקה: 3555* או 1700-50-53-53 או דרך מכבי באינטרנט

רישום לניוזלטר

הרשמו לניוזלטר שלנו ותקבלו עדכונים על מאמרים וחדשות בתחום.